adózás

Az egyéni vállalkozások körében a “legnépszerűbb” ( ha mondhatjuk így ) adózási forma a KATA. Egy induló vállalkozás esetében mindenképpen. Ha ezt választjuk, nincs szükségünk könyvelőre.

Később, ha már a bevétel növekszik “át kell váltani” egy másik adózási formára.

Amivel még számolnunk kell, az az iparűzési adóés ne feledkezzünk meg az éves adóbevallási kötelezettségünkről sem!

1. Kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA)

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor az adózásról kell nyilatkoznunk. Kezdő vállalkozás esetében valószínűleg nem fogjuk az első évben átlépni az éves 12 millió forintos árbevételt ( de lehet, hogy vannak kivételek ). Ebben az esetben az alanyi adómentességet kell választani. Figyelnünk kell azonban arra, hogy amint meghaladja az éves árbevétel a 12 millió Ft-ot, be kell jelentkeznünk az ÁFA alá.

A kérdőíven tovább haladva a kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos nyilatkozatok sornál, válasszuk az  “igen”-t!

Ugyancsak nyilatkoznunk kell arról, hogy főállásban vagy mellékállásban kívánjuk a vállalkozásunkat végezni.

( Főállásban havi 50 000 Ft-ot vagy emelt összeg esetén 75 000 Ft-ot, mellékállásban havi 25 000 Ft-ot kell utalnunk a NAV-nak. )

A KATA adózásról bővebben itt olvashatsz:

https://ado.hu/ado/a-kata-lenyege-1-resz/

https://ado.hu/ado/a-kata-lenyege-2-resz/

Milyen számlaszámra kell befizetni a KATA adót?

Mi a befizetés határideje?

“A tételes adót havonta, a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni a NAV Kisadózó vállalkozások tételes adója bevételi számla javára (számlaszám: 10032000-01076349).
A tételes adóról nem kell havonta bevallást benyújtani az adóhatósághoz.”

Ha a hónap 12. napja hétvégére esik, akkor az azt követő első munkanapon kell a NAV számláján lenni az összegnek.

Az adó utalásakor a közleménybe  írjuk be az adószámunkat, amit a vállalkozásunk kiválatásakor kaptunk, valamint a vonatkozó hónap nevét. (Az adószámot ne keverjük össze az adóazonosító jellel!)

Forrás:

https://nav.gov.hu/data/cms369560/KATA_szabalyairol_roviden.pdf

https://www.nav.gov.hu/data/cms487128/SZAMLA_Internet_20190101.pdf

2. Iparűzési adó

Iparűzési adót minden vállalkozásnak kell fizetnie, melynek mértéke területenként eltérő lehet. Az önkormányzatoknál lehet erről érdeklődni, mint ahogyan arról is, hogy milyen számlaszámra kell utalni, de az értesítésben is, melyben közlik, hogy efogadták a bejelentkezésedet az iparűzési adó alá,  benne lesz a bankszámlaszám.

Budapesten: https://ssl.budapest.hu/web_hair/

Az iparűzési adó elszámolási rendjének különös eseteiről  itt olvashatsz:

https://ssl.budapest.hu/web_hair/info5.do

A nyomtatvány kitöltéséhez az útmutató: https://www.nav.gov.hu/data/cms487077/19HIPA_kitoltesi_utmutato.pdf

Milyen számlaszámra kell befizetni az iparűzési adót?

Mi a befizetés határideje?

 Miután bejelentkeztünk az iparűzési adó alá az illetékes önkormányzathoz/polgármesteri hivatalhoz, a tőlük érkezett visszaigazolásban, értesítésben lesz benne, hogy milyen számlaszámra kell utalni az összeget. Utaláskor itt is érdemes a megjegyzés rovatba beírni a vállalkozásunk adószámát a könnyebb azonosítás végett.

“A vállalkozó adóelőleget félévi részletekben az adóév március 15-éig, illetve szeptember 15-éig fizeti meg.”

Forrás: https://ssl.budapest.hu/web_hair/info5.do

3. Adóbevallás – évente

Adóbevallást évente kell készíteni. Készíthetjük magunk is, vagy ha bizonytalanok vagyunk, bízzuk egy könyvelőre!

Online is beküldhetjük az adóbevallásunkat. Az online adóbevallás egyik előfeltétele, hogy rendelkezzünk ügyfélkapus regisztrációval. Ha még nincs ügyfélkapus regisztráció, azt itt intézhetjük: https://ugyfelkapu.gov.hu/sugo/s-regisztracio/s-szemelyes-regisztracio )

Ha először készítjük el a KATA-s adóbevallásunkat, akkor előbb le kell töltenünk az ÁNYK ( Általános nyomtatványkitöltő ) programot. Erről részletesebben itt lehet tájékozódni:
https://www.nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok/nyomtatvanykitolto_programok_nav/nyilatkozatok/19KATA.html

Előfordulhat, hogy a program használatához egy Java nevű programra is szükség lesz: Azt innen tölthetjük le:  https://www.java.com/en/

További segítség itt: https://bank360.hu/blog/kata-bevallas-februar-25 és itt: https://www.nav.gov.hu/nav/ebevallas

Ha minden szükséges programot leöltöttünk a gépünkre, akkor megkezdhetjük a nyomtatvány kitöltését. A kitöltés után az Ellenőrzés gombra kattintva megtudhatjuk, hogy jól csináltuk-e. A szükséges javítások után a fenti sorban lévő gombokra kattintva, – a sorrendet betartva –  online feltölthetjük a bevallást.

Mi az adóbevallás határideje?

Február 25.