üzleti weboldal

Kötelező? Ajánlott, de nem mindenkinek.

Nem minden vállalkozás kívánja meg, hogy legyen weboldala. Lehet, hogy elég egy üzleti Facebook oldal is?

Üzleti weboldal

Ha amellett döntesz, hogy szükség lesz weboldalra, akkor azt érdemes a vállakozás elindításával azt is elindítani. Lehet, hogy az elején még nem lesz sok mondanivalód, de időbe telik, még a neten elterjed a vállalkozásod híre és megismernek. Nagy a verseny, minél később szállsz be, annál nehezebb lesz előretörni. Lehet, hogy az elején sok  munkád van, nagy a család és a baráti kör, de egyszer elfogynak és ha csak akkor kezded el a weboldalat tervezgetni, hogy új vevőket szerezz, hosszú időbe fog telni, mire rád találnak. Ha van pénzed hirdetésre, akkor hajrá, hirdess! De ha hosszabb távon gondolkodsz, érdemes a weboldaladat minél hamarabb összerakni. Sajnos az a tapasztalat, hogy a weboldal a legutolsó dolog, amivel egy kezdő vállalkozás foglalkozik. (Tisztelet a kivételnek!) Minden más fontosabb és ha végre rá is szánják magukat, nyúlik, mint a rétestészta.

DIY („csináldmagad”) weboldal vagy webdesigner?

A rövid válasz: ha csak egy, saját weboldalt szeretnél és nem ezzel akarsz foglalkozni, akkor egyértelműen szakembert érdemes megbízni.

Nagy a kísértés, hogy magunk fogjunk hozzá, hiszen tele van az internet ilyen-olyan hirdetésekkel, mely szerint pár perc alatt összekattogtathatsz magadnak egy weboldalt, ingyen! Az „ingyen” és „pár perc alatt” hívószavak bizony igen vonzóak lehetnek. De vajon az ingyen, tényleg ingyen? Ha olyasmivel töltöd az idődet, amivel később nem fogsz foglalkozni és az eredmény is kétséges, ahelyett, hogy azzal foglalkoznál amihez értesz és szereted is csinálni….? A saját időd a legdrágább!

A webdesignerek, webfejlesztők évekig tanulnak és állandóan képzik magukat. A webdesigner munkája nagyon összetett.  Webdesignerként gyakran találkozom olyannal, hogy az illető beleesik a fentebb említett pár perc alatt összekattogtatható weboldalkészítés csapdájába, elakad és megreked. Mire eljutott idáig sok munkaóra van már a háta mögött. Webdesignert keres, aki segít neki innen továbblépnie. Én vagyok már a többedik, akit megkeres ezzel, mert senki nem akarta vállalni, hogy egy félkész, így-úgy összerakott weboldalt javítgasson, foltozgasson. Én sem szoktam vállalni. Más munkájának a javítgatása, foltozgatása egy  szakembernek is több munkaóra, ennyi erővel nulláról is kezdhette volna, ráadásul hatékonyabb és tetszetősebb is lesz az eredmény. Arról nem is beszélve, hogy vannak dolgok, amit még a weboldal elkészítése előtt kell/érdemes megcsináni.

A történet vége az, hogy nulláról kezdjük a weboldalat felépíteni és az illető már bánja, hogy heteket töltött olyannal, ami végül a „kukában” végezte. Vagyis az ingyenes weboldalkészítés mégsem lett ingyenes, hiszen benne van a drága ideje.

Ha a weboldalad az egyik eszköze annak, hogy megtaláljanak, megismerjék a tevékenységedet, költeni kell rá. Hidd el, hosszú távon meg fog térülni!